Propriul spatiu vital

space_clearing

Un spaţiu corespunde acelui lucru de care avem nevoie pentru a nu ne simţi jenaţi de ceilalţi. Dacă observăm natura, arborii, florile şi tot ceea ce trăieşte pe planetă, ne vom da seama că tot ce trăieşte are nevoie de spaţiu vital pentru a creşte şi a înflori. Aceasta este o lege biologică naturală. Animalele au propria lor modalitate de a-şi delimita teritoriul, spaţiul care le aparţine. Dacă nu ar face acest lucru celelalte animale le-ar invada zona şi astfel ar apărea discordia.

Spaţiul vital corespunde acelui lucru de care fiecare fiinţă umană are nevoie pentru a trăi fericită şi pentru a înflori şi asta respectând spaţiul celuilalt. Avem cu toţii nevoie să avem propriul spaţiu, pe plan fizic, emoţional şi mental, fără de care am trăi tulburări psihice şi am fi atinşi în libertatea noastră. Cele trei planuri, fiind intim legate, nu pot fi disociate. Prin consecinţă, când simţim o lipsă de spaţiu în cele trei planuri, ne simţim sufocaţi. De aceea trăim un sentiment de frustrare, de neputinţă şi câteodată chiar de furie. lată ce semnifică respectarea spaţiului personal în diferitele sale planuri.

Spaţiul fizic înglobează şi îngrijirile pe care decidem să le acordăm corpului nostru fizic, cum ar fi igiena, hrana, locuinţa, aparenţa fizică, exerciţiile fizice. Se impune ca noi înşine să hotărâm şi să ne ocupăm de toate acestea, chiar dacă apropiaţii noştri nu ne-ar aproba alegerile. Lucrurile noastre şi tot ceea ce ne aparţine fac parte din spaţiul nostru fizic. La fel, ţine de noi şi împărţirea spaţiului în funcţie de necesităţi (spaţiul de lucru, cameră, pat). Chiar şi într-un cămin în care spaţiul este foarte restrâns, este întotdeauna posibil să avem un colţişor doar al nostru. Dacă avem dificultăţi în a ne face respectaţi în spaţiul nostru fizic, la fel se va întâmpla şi în celelalte două planuri.

Spaţiul emoţional implică deciziile luate ca urmare a dorinţelor noastre, a alegerilor noastre în materie de lucru, a amicilor, a muzicii, a momentelor de relaxare, a ţelurilor noastre, a viselor noastre. Chiar dacă ceilalţi nu sunt de acord, avem tot dreptul de a ne face respectaţi şi de a avea gusturi, interese, de a ne simţi diferiţi.

Spaţiul mental cuprinde alegerile noastre în raport cu studiile noastre, cunoştinţele, pregătirea noastră în toate domeniile, lecturile noastre, incluzând aici şi corespondenţa personală, toate acele nevoi susceptibile de a ne ajuta să evoluăm, să ne realizăm pe deplin. Spaţiul mental cuprinde propriile noastre modalităţi de gândire, credinţele noastre, valorile noastre si momentele noastre de singurătate, de calm şi linişte.

Extras cartea “Marele ghid al existenţei” de Lise Bourbeau, Micheline St. Jacques

0

Add a Comment