Conflictul intrapsihic, intrapersonal

Contradictia  intre ceea ce vrem cu adevarat si ceea ce facem in mod real (in relatie cu noi insine, in relatii personale, profesionale, in mediul social,etc.)

Conflictele intrapsihice au repercursiuni asupra relatiile interpersonale si invers. De cele mai multe ori un conflict intrapsihic este transferat la nivel interpersonal atunci cînd persoana înlocuieste motivul real al conflictului si îsi alege ca „tap ispasitor” pe cineva din apropiere.

Conflictul intrapsihic cum il recunoastem?!

  • scade stima de sine, ...
Read More →
0

Din intelepciunea antica – “Testul celor trei”

Sper ca aceasta povestioara sa va ajute sa cerneti informatiile folositoare de cele nefolositoare, folosind cele trei teste: “testul adevarului”, “testul binelui” si “testul folosintei”, pentru a intrerupe lantul zvonisticii, care, de cele mai multe ori genereaza conflicte intrapsihice, cat si conflicte externe, in relatiile cu cei din jur.

“Intr-o zi, marele filosof Socrate se intalni in calea sa cu un cunoscut. Acesta, vazandu-l, il opri si ii zise:

– Socrate, stii ce tocmai am auzit ...

Read More →
0

Agresivitatea la copil: cum procedăm ?

Furia sau supararea este considerată una dintre trăirile emoţionale de bază, alături de bucurie, tristete şi frică. Mîndria, vinovăţia sau ruşinea sunt emoţii mai complexe care apar mai tîrziu în dezvoltarea copilului. Agresivitatea la copil este un comportament care de obicei survine după mînie, fiind consecinţa acesteia.

În legătură cu originea comportamentelor agresive, există două pucte de vedere printre psihologi: unii consideră ca ne naştem cu predispoziţia de a deveni agresivi în anumite circumstanţe, alţii cred că ...

Read More →
0

10 lucruri fascinante despre psihologia umană

Contrar credinţelor populare, psihologia nu se referă doar la cursuri pe care le faci ca să analizezi de ce prietenii tăi fac lucruri prosteşti.

Psihologia este o modalitate foarte eficientă care ne învaţă lucruri interesante despre oameni şi, de asemenea, şi lucruri deranjante.

Mai jos găsiţi zece efecte psihologice surprinzătoare:

1. Efectul subaprecierii

Într-un studiu realizat în 1939, mai mulţi orfani de vârste diferite au fost împărţiţi în două grupe şi le-au fost administrate tipuri diferite ...

Read More →
0