Motivația în psihologie

Termenul “motivație” desemnează în psihologie procese fiziologice şi psihologice responsabile de declanşare, menţinerea si încetarea unul comportament, ca si de valoarea apetitiva sau aversivă conferită elementelor de mediu asupra cărora se exercită acel comportament.

Motivaţia este unul din conceptele introduse în psihologie pentru a explica faptul că, într-un mediu constant, un organism nu reacţionează întotdeauna în acelaşi mod. Privat de hrană, un şoboloan traversează un grătar electrificat pentru a o obţine; sătul, el refuză. Diferenţa dintre comportamente ...

Read More →
0

De ce e important să spunem „Mulţumesc!” Nu e vorba doar de politeţe, spun psihologii

Cei mai mulţi dintre noi cred că a spune „mulţumesc” este doar o chestiune de politeţe, dar psihologii spun că e vorba de mult mai mult decâ atât: acest lucru ajută la crearea şi consolidarea relaţiilor sociale.

La baza acestei explicaţii se află o teorie legată de sentimentul de recunoştinţă, teorie elaborată de psihologul american Sara Algoe, de la University of North Carolina. Conform acestei teorii, numită „find-remind-and-bind” (găseşte-reaminteşte-leagă), recunoştinţa are următoarele efecte:

  • iniţiază noi relaţii ...
Read More →
0

Autocunoastere si curajul de a progresa

“Un magar gasi pielea unui leu pe carare si se imbraca in ea. Si, ce-si spuse el? – Ia sa vad daca pot trage ceva foloase din pielea asta!”. Si uite asa, se plimba el tantos prin sat si prin padure, speriind foarte tare fiare si oameni laolalta. Cum il vedeau toti o luau la sanatoasa infricosati de “leul” fioros. Bucuros nevoie mare de succesul farsei sale, magarul nostru a inceput sa raga triumfator. Vulpea il auzi si ...

Read More →
0

Cum sa gandim pozitiv?

De multe ori oamenii au tendința de a ignora lucurile bune din viața lor și se concentrează pe ceea ce le merge prost. Acest mod de a privi lucrurile îi închide într-un cerc vicios: modul negativ în care gandesc îi conduce la eșec iar nereușitele îi fac să se gandească în termeni din ce în ce mai nefavorabili la viața lor.

Doi autori americani, Handley şi Pauline Neff ne dau o serie de sfaturi utile pentru a ...

Read More →
0

Secretul succesului? Aminteste-ti doar experientele placute!

Dr. Robert Endres din cadrul Imperial College London, a reusit sa descopere secretul supravieturii in cele mai grele conditii de viata precum si adaptari cu maximum de succes la orice fel de schimbari…studiind banalele bacterii.

Se pare ca marele secret al reusitei in viata si al adaptarii la orice conditii de trai este acelasi pentru orice forma de viata, de la bacterie la om. Toata formula magica se refera la adoptarea unei atitudini pozitive in care trebuie ...

Read More →
0

Vorbe spirituale spuse de EMIL CIORAN

Emil Cioran rămâne unul dintre cei mai apreciați filozofi români, cunoscut pentru volumele sale psihologice în care pătrunde în adâncul gândirii și trăirii umane.

Cioran a scris Pe culmile disperării (1934), Cartea amăgirilor (1936), Scrisori către cei de-acasă (1995) sau Îndreptar pătimaș (1991), printre altele. Felul în care Cioran a reușit să descrie relația cauză – efect a principalelor probleme sufletești ale omului modern l-au făcut cunoscut nu doar în România ci și în Franța, acolo unde s-a ...

Read More →
0

Prea multa sinceritate streseaza

Potrivit psihologilor, a minti “e bine” : este vorba despre un mecanism mental aflat la baza evolutiei umane.

Faptul ca minciunile “albe” sunt “sanatoase” pentru relatiile interumane este bine cunoscut, dar stiinta nu se multumeste cu aceste simplificari. Robert Feldman, profesor de psihologie la Universitatea Massachusetts, a condensat 25 de ani de cercetari academice pe tema minciunilor intr-un eseu recent publicat sub titlul “Liar: the truth about lying”.

Bazandu-se pe o serie de studii practice asupra ...

Read More →
0

“Tehnica de buzunar” – de ajutor in obtinerea unei stari de bine

Presopunctura emotionala ( Emotional Freedom Technique, fondator Gary Graig ) reprezinta cea mai scurta si mai rapida cale de instaurare a starii de bine, atat din punct de vedere fizic, cat si psihic.

Eu am denumit-o “tehnica de buzunar”, deoarece odata invatata, poate fi folosita oriunde si  aplicarea ei dureaza cateva minute. Produce schimbari rapide ale starii emotionale si instaureaza claritate in minte.

Va ajuta in mod cert sa indepartati durerile fizice si problemele emotionale / ...

Read More →
0

Cercetătorii rescriu cărţile de psihologie! Ce spun ei despre emoţiile oamenilor?

Până acum, oamenii de ştiinţă declarau în unanimitate că există şase emoţii specifice naturii umane. Acum însă, potrivit unei noi cercetări, numărul acestora s-a redus la patru.

O cercetare realizată de Institutul de Neuroştiinţă şi Psihologie al Universităţii din Glasgow contrazice opinia generală, potrivit căreia omul are şase emoţii de bază – fericire, surpriză, teamă, dezgust, furie şi tristeţe.

Testele făcute de psihologii din Glasgow au vizat interpretările unor expresii faciale generate pe calculator. Subiecţii testaţi ...

Read More →
0

Tehnica de eliberare emotionala (EFT) pe intelesul tuturor

Premisa predominanta este ca cele mai multe (daca nu toate) dintre bolile si bagajele emotionale, incep cu factorii de stres pentru corp, minte sau spirit.

Tehnica de Eliberare Emotionala (EFT) se adreseaza principalilor contributori, care sunt, in general, raspunsuri emotionale, care au ramas blocate in sistemul energetic sau in minte.

Memoria nostra celulara este codificata si ramane incarcata cu toate reactiile emotionale si evenimentele pe care le-am trait.

Tehnica EFT este creatia lui Gary Craig, inginer ...

Read More →
0